Număr: 6
Locatie: CLUJ NAPOCA, jud. Cluj
Toponim: Str. 30 Decembrie (Str. Memorandumului)
Cod de sit: 54984.204
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic Mormântul 4 (1961) orientat NV-SE, a fost găsit la 7 m adâncime, sub stratul de nisip steril (probabil aluvionar, depus de un străvechi braț al Someșului, într-un strat de lut cenușiu-gălbui. Craniul s-a distrus dar restul scheletului, în poziție chircită – s-a păstrat în condiții bune. Se remarcă poziția oarecum nefirească a scheletului chircit (coloana vertebrală puternic sucită, poziția de decubitus ventral, deci întregul bazin întors în jos, piciorul drept fiind vârât pe sub cel stâng). Mâna dreaptă, întinsă de-a lungul corpului, pe când stânga îndoită din cot, avea probabil palma în dreptul obrazului. Groapa mormântului a fost săpată în lut negricios și avea dimensiunile de 1,05 x 0,50 m.
Inventar funerar: Lângă umărul stâng al scheletului se afla fundul unui vas mare, de factură Criș, din pastă grosolană, slab arsă, cu pleavă în compoziție. Acesta asigură datarea în neoliticul timpuriu. Fundul gropii mormântului fusese căptușit cu un strat subțire de pietricele mărunte de râu, bine tasate, iar pe oasele bazinului și ale picioarelor s-au observat urme de ocru roșu.
Analize antropologice: Datorită faptului că subiectul avea craniul distrus în timpul săpăturilor, a fost posibilă numai determinarea sexului (feminin), a vârstei la deces, și a staturii (145 cm).
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: Depunera vasului de provizii în zona capului, prezintă analogii cu M6 (Gura Baciului) și M6 (Trestiana), este considerat un inventar ceramic rar în mormintele acestei culturi și atestă faptul că ritualul era cunoscut pe o arie mai extinsă. Legat de folosirea ocrului roșu trebuie menționat faptul că este un fenomen cunoscut în mormintele culturi Criș din Ungaria.
Colectiv cercetare: Nicolae Vlassa
Trimiteri bibliografice: Comșa, Eugen, „Contribuție cu privire la riturile funerare în epoca neolitică de pe teritoriul țării noaste”, în Omagiu lui Constantin Daicoviciu cu prilejul împlinirii a 60 de ani, București, 1960, p. 83-103. Lazăr, Cătălin, „Inventarul funerar din mormintele culturii Starčevo-Criș. Studiu de caz”, în Satu Mare. Studii și Comunicări, XXIII-XXIV, 2008, I, p. 26-72. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Necrasov Olga, Maria Cristescu, Dan Botezatu, Georgeta Miu, „Cercetări paleoantropologice privitoare la populațiile de pe teritoriul României”, în Arheologia Moldovei, XIII, 1990, p. 173-223. Vlassa, Nicolae, „Descoperiri arheologice în orașul Cluj”, în Materiale și Cercetări Arheologice, IX, 1970, p. 529-532. Vlassa, Nicolae, Neoliticul Transilvaniei, Studii, articole, note, Cluj-Napoca, 1976.