Număr: 9
Locatie: DUDEȘTII VECHI (fosta BEȘENOVA VECHE), jud. Timiș
Toponim: Movila lui Deciov (Östelep)
Cod de sit: 156721.02
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În perioada 1906-1907 au fost realizate o serie de săpături arheologice de către Kisleghi Nagy Gyula (amator) care au scos la iveală, nouă morminte dintre care doar 3 (I, IV, V) au fost atribuite cu siguranță culturii Starčevo-Criș. Scheletele se aflau în poziție chircită, fără inventar și prezentau urme de ocru roșu. În unul dintre morminte, descoperit în sectorul notat AX, scheletul se afla culcat puțin spre dreapta, la 0,80 m adâncime, humerusurile paralele cu coloana vertebrală, antebrațele îndoite din cot, cu mâinile așezate pe bazin, una peste alta, picioarele îndoite puternic, încât genunchii îî ajungeau până lângă bărbie. Informații se păstrează și despre un al doilea schelet, găsit la doar 0,15 m adâncime din care s-au păstrat doar tibiile și femurele, în poziție chircită. În campania din 2001 (sectorul B, caroul 1, SI) a fost descoperit un nou mormânt de inhumație, care conținea un schelet chircit întins pe partea stângă, cu capul orientat SE, la o adâncime de 0,9 m. Acesta corespundea ca și adâncime și poziție celor sesizate anterior și era total lipsit de obiecte de inventar. În campania din anul 2003 au mai fost descoperite 2 fragmente de calotă craniană, în primul nivel de locuire al tell-ului, carourile 17-20.
Inventar funerar: -
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: Lotul de materiale arheofaunistice (1416 resturi) prelevate începând cu anul 2001 a fost analizat de G. El Susi. Un alt eșantion de 400 de resturi provenite de la 10 specii de mamifere, a fost analizat înaintea primului război mondial de O. Kadic și a indicat vita domestică drept cea mai frecventă dintre acestea.
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Gheorghe Lazarovici, Dan Leopold Ciobotaru
Trimiteri bibliografice: Bălășescu, Adrian, Valentin Radu, Dragoș Moise, Omul și mediul animal între mileniile VII-IV î.e.n. la Dunărea de Jos, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2005. Comșa Eugen, „Contribuție cu privire la riturile funerare în epoca neolitică de pe teritoriul țării noaste” în Omagiu lui Constantin Daicoviciu cu prilejul împlinirii a 60 de ani, București, 1960, p. 83-103. Ciubotaru, Leopold, „Dudeștii Vechi, com. Dudeștii Vechi, jud. Timiș, Punct Movila lui Deciov (Östelep)” în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Lazarovici, Gheorghe, „Cultura Starčevo-Criș în Banat”, în Acta Musei Napocensis, VI, 1969, p.3-26. Lazarovici, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2001, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2002, 129-130.