Număr: 10
Locatie: GLĂVENEȘTII VECHI, com. Andrieșeni, jud. Iași;
Toponim: Vatra Satului
Cod de sit: 95676.01
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În anul 1949 a fost descoperit mormântul 1, în dreptul părții de sud al suprafeței F, lângă latura îngustă (S), a unei locuințe de suprafață, în cadrul unei așezări aparținând culturii Starčevo-Criș. Scheletul, în stare precară de conservare, a fost depus în poziție chircită, accentuată, pe partea dreaptă, cu craniul orientat SE. În resturile unei construcții similare, cu axul lung paralel cu al celei din suprafața F, a fost descoperit un al 2-lea mormânt. Groapa acestuia se afla tot pe latura îngustă, lângă colțul de SE al locuinței. Aceasta conținea două schelete alăturate, cu coloanele vertebrale paralele și ambele cranii orientate spre NE (mormânt dublu). Scheletul a (față) se afla în poziție chircită moderată, așezat pe parte stângă; - craniul ușor înclinat spre piept, cutia craniană era spartă în bucăți mici; - vertebrele, masive ca aspect - s-au păstat doar cele din partea inferioară; - brațul stâng, s-a păstrat fragmentar dar indică o poziție întinsă paralel cu corpul; - brațul drept, avea humerusul oblic față de coloana vertebrală iar antebrațul forma un unghi drept cu humerusul; - picioarele îndoite moderat, poziție care a permis intercalarea genunchilor celuilalt schelet; Statura și masivitatea vertebrelor sunt indicii clare că scheletul a aparținut unei persoane de sex masculin. Scheletul b (spate) se afla în poziție chircită moderată, așezat tot pe partea stângă; - craniul s-a păstat sub forma unor fragmente de mici dimensiuni, lipseau oasele feței și mandibula; - din coloana vertebrală s-au păstrat fragmente mici de vertebre care prin poziția lor indică o ușoară arcuire a coloanei în dreptul părții superioare; - brațul stâng, îndoit tare din cot astel încât oasele antebrațului erau paralele cu humerusul; palma mâinii stângi era îndreptată spre bărbie; - brațul drept avea humerusul ușor deplasat spre spate, cu antebrațul îndoit din cot ce forma un unghi ascuțit cu humerusul; palma dreaptă așezată sub bărbie; - oasele bazinului păstate parțial; - picioarele îndoite tare (femre aproape paralele cu tibiile) pentru a fi intercalate între picioarele scheletului b; Statura pare să indice o persoană de sex feminin.
Inventar funerar: -
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: Eugen Comșa consideră această descoperire (mormânt dublu de inhumație) similară cu cea de la Valea Lupului (jud. Iași) din 1950. Comșa afirmă că nu trebuie exclusă posibilitatea ca și cele două schelete alăturate de la Glăveneștii Vechi să fi fost acoperite parțial cu cioburi, acest obicei nefiind cunoscut, la dezvelirea lor de către arheologi, și ca urmare nu a mai fost consemnat în raportul publicat în anul 1951.
Colectiv cercetare: Eugen Comșa
Trimiteri bibliografice: Comșa, Eugen, „Morminte ale purtătorilor culturii Starčevo-Criș descoperite în Moldova”, în Acta Musei Napocensis, XXXII, 1, 1995, p.245-256. Enea, Sergiu Constantin, Elemente de arheologie funerară în spațiul carpato-danuian: neolitic și eneolitic, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2011. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012.