Număr: 16
Locatie: LEȚ, com. Boroșneu Mare, jud. Covasna
Toponim: Várhegy
Cod de sit: 63973.01
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În anul 1955, Ion Nestor și Székely Zoltán au descoperit, în Șanțul I, două morminte de inhumație, dintre care doar unul a fost atribuit (de către E. Comșa în 1960) culturii Starčevo-Criș. Este vorba de mormântul nr. 2, din peretele NV al șanțului, care se prezenta sub forma unei gropi, la 0,65 m adâncime. Groapa conținea scheletul unui copil despre care raportul de săpătură notează că era „ciopârțit și zvârlit într-o groapă”. Fața și pieptul individului erau acoperite cu cioburi mari de factură Starčevo-Criș. Alături de schelet și sub oasele scheletului, în groapă, au fost descoperite cioburi Criș, oase de animal, bucăți de chirpici. Întru cât datele stratigrafice nu erau foarte clare, descoperitorii au atribuit mormântul cuturii Boian sau Ariușd, considerându-l mai nou decât locuirea Criș.
Inventar funerar: - fragmente ceramice de factură Criș; oase de animale;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: La nivelul inventarului funerar, E. Comșa notează analogia cu mormântul de la Valea Lupului, unde partea superioară a scheletului era de asemenea acoperită cu fragmente ceramice mari, provenite de la vase de provizii de facutră Starčevo-Criș.
Colectiv cercetare: Ion Nestor și Székely Zoltán
Trimiteri bibliografice: Comșa Eugen, „Contribuție cu privire la riturile funerare în epoca neolitică de pe teritoriul țării noaste” în Omagiu lui Constantin Daicoviciu cu prilejul împlinirii a 60 de ani, București, 1960, p. 83-103. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Nestor, Ion, „Raport despre sondajele de la Leț-Várhegy”, în Materiale și Cercetări de Arheologie, III, 1957, p. 59-63.