Număr: 21
Locatie: POIENEȘTI, com. Poienești, jud. Vaslui
Toponim: În tarla – La Fierărie
Cod de sit: 165345.01
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În cadrul așezării Starčevo-Criș, în timpul cercetărilor din anii 1980-1984, la 1 m distanță spre E, de vatra locuinței de suprafață nr. 3, a fost identificată o groapă, (nr. 7; 2,50 x 2,30 m), la adâncimea de 0,40 m. După degajarea umpluturii a fost descoperit, la adâncimea de 0,50 m, mormântul de inhumație al unui adult, în poziție chircită, așezat pe partea stângă, orientat NNV-SSE. Scheletul, în stare precară de conservare, avea membrele inferioare îndoite accentuat, cu călcâiele lipite de bazin. Membrul superior drept, se afla în prelungirea corpului, cu antebrațul orientat spre genunchi. Membrul superior stâng era puternic îndoit din cot și avea palma în dreptul craniului. Craniul, având o calotă craniană foarte groasă, era așezat pe osul parietal stâng cu privirea orientată spre E. Pe fundul gropii, sub schelet au fost descoperite fragmente ceramice, o pintaderă, un corn de lut ars, lame de silex și obsidian. La nivelul la care a fost surprinsă groapa (0,40 m) au mai fost observate: fragmente ceramice grosiere (de la vase de mari dimensiuni), mici lipituri de vatră și o cupă bitronconică (fragmentară). Sub această cupă a fost identificat un craniu uman.
Inventar funerar: - fragmente ceramice, un corn de lut ars, lame de silex și obsidian; - pintaderă, cu baza dreptunghiulară, realizată în pastă fină, gălbui-roșiatică, decorată cu un motiv incizat, meandric;
Analize antropologice: Determinarea antropologică a fost efectuată de N. Mirițoiu.
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: C. M. Mantu a subliniat asemănarea acestui mormânt de inhumație cu descoperirile de la Trestiana, Valea Lupului și Leț, unde scheletele erau de asemene acoperite, parțial sau total, cu fragmente ceramice.
Colectiv cercetare: Cornelia Mantu, Adrian Mantu, Ionela Scorțanu
Trimiteri bibliografice: Enea, Sergiu Constantin, Elemente de arheologie funerară în spațiul carpato-danuian: neolitic și eneolitic, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2011. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Mantu, Cornelia Magda, ”The Starčevo-Criș Settlement from Poienești (Vaslui County), în Banatica, 11, p. 173-183. Mantu, Cornelia Magda, Adrian Mantu, Ionela Scorțanu, „Date în legătură cu așezarea Starčevo-Criș de la Poienești, județul Vaslui” în Studii și Cercetări de Istorie Veche și Arheologie, XLIII, 2, p. 149-177.