Număr: 22
Locatie: SÂNNICOLAU ROMÂN, com. Cefa, jud. Bihor
Toponim: Bereac
Cod de sit: 28326.02
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic Un mormânt de inhumație a fost descoperit în campania din anul 1998, între metrii 28 și 30 ai secțiunii magistrale, la 0,78 m adâncime. Scheletul era așezat pe partea stângă, în poziție chircită, cu capul orientat spre V. Groapa mormântului era săpată în lut galben. Nivelul de călcare și fundul gropii, sub schelet erau marcate cu pigmenți ceramici și cu resturi de chirpici arse la roșu. Scheletul aflat în stare precară de conservare (fără bazin și scapulă) aparține unui bărbat de 35-45 ani cu o capacitate craniană de 1300 cmᶟ (craniul parțial restaurat „pare să indice un caracter arhaic mai degrabă decât unul patologic- policheratie”). Individul avea în zona cervicală un șirag de mărgele din alabastru.
Inventar funerar: - Șirag de 10 mărgele de alabastru de formă bipiramidală trunchiată, cu perforație cilindrică centrală longitudinală (purtat probabil ca podoabă, nu este exclus şi rolul magic sau apotropaic).
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: Alabastrul din care s-au lucrat mărgelele (mineral autigen) pare a proveni din orizonturile de gips eocene de pe bordura Depresiunii Transilvane (Huedin sau Şimleul Silvaniei).
Date C14: -
Analogii: Șiragul de mărgele înscrie mormântul în cadrul descoperirilor similare neo-eneolitice de pe teritoriul României, dar cu mărgele de lut sau aramă (cea mai apropiată analogie o prezintă, după părerea colectivului de cercetare, un mormânt neo-eneolitic de la Oradea-Salca).
Colectiv cercetare: Simona Dumitraşcu-Stanciu,Sever Dumitraşcu, Ioan Crișan
Trimiteri bibliografice: Dumitraşcu-Stanciu, Simona, Sever Dumitraşcu, Ioan Crișan, „Sânnicolaul Român, com. Cefa, Punct Bereac”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1998. Lazăr, Cătălin, „Inventarul funerar din mormintele culturii Starčevo-Criș. Studiu de caz”, în Satu Mare. Studii și Comunicări, XXIII-XXIV, 2008, I, p. 26-72. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012.