Număr: 24
Locatie: SF. GHEORGHE, oraș Sf. Gheorghe, jud. Covasna
Toponim: Bedeháza
Cod de sit: 63410.02
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În anul 1950 s-a descoperit un mormânt de inhumație în secțiunea E, la adâncimea de 0,80 m. Scheletul aflat în poziție chircită (1,20 m lungime), așezat pe partea stângă avea craniul orientat NNE. Starea de conservarea a acestuia este precară, fapt care se datorează probabil adâncimii reduse la care a fost descoperit. S-au păstrat fragmente ale craniului (aplatizat), porțiuni din oasele lungi (femur, tibie, humerus, peroneu) și porțiuni din epifize (cap femural, un condil femural, o porțiune de epifiza proximală a cubitului). Coloana vertebrală, coastele, antebrațele și labele picioarelor lipseau. Nu s-au constatat urme de ocru pe schelet sau în jurul acestuia.
Inventar funerar: - nu există nici un fel de inventar funerar dar a fost consemnată prezența a două pietre, una de formă triunghiulară (în dreptul genunchilor) și alta, sub formă de placă, mai mare, la 20 de cm distanță de locul unde ar fii trebuit să fie labele picioarelor;
Analize antropologice: Determinarea antropologică a scheletului din acest mormânt de inhumație a fost realizată de I. G. Russu și V. Mareș. Individul corespunde unei talii mici, de 1,42 cm, de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 55-60 de ani, cu un craniu neural de tip dolico-metrio-hypsicefal (lung și înalt).
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: K. Horedt, G. Ferenczi, I. I. Russu, Z. Szekely
Trimiteri bibliografice: Comșa Eugen, „Contribuție cu privire la riturile funerare în epoca neolitică de pe teritoriul țării noaste”, în Omagiu lui Constantin Daicoviciu cu prilejul împlinirii a 60 de ani, București, 1960, p. 83-103. Enea, Sergiu Constantin, Elemente de arheologie funerară în spațiul carpato-danuian: neolitic și eneolitic, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2011. Horedt, Kurt, „Așezarea de la Sf. Gheorghe-Bedeháza”, în Materiale și Cercetări de Arheologie, II, 1956, p. 7-32. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Russu, I., V. Mareș, „Considerații antropologice asupra scheletului, aparținând culturii Criș, de la Sf. Gheorghe- Bedeháza”, în Materiale și Cercetări de Arheologie, II, 1956, p. 32-39. Macrea, M., D. Buzdugan, G. Ferenczi, K. Horedt, I. Popescu, I. I. Russu, Z. Székely, N. Vasiu, I. Winkler, „Despre rezultatele cercetărilor întreprinse de șantierul arheologic Sf. Gheorghe-Brețcu, 1950”, în Studii și Cercetări de Istorie Veche, II, 1, 1951, p. 285-311.