Număr: 25
Locatie: SUCEAVA, oraș Suceava, jud. Suceava
Toponim: Platoul Cimitirului/Parcul Cetății
Cod de sit: -
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În cadrul cercetărilor arheologice din anii 1967-1976 care au vizat în mod special locuirea neolitică timpurie de tip Starčevo-Criș, au fost descoperite 3 morminte de inhumație, dintre care numai mormântul nr. 3 (1974), poate fi atribuit cu certitudine acestei culturi. Situată în marginea NV a locuinței nr. 7 (și a unei gropi de lut, nr. 7, suprapusă de această locuință), groapa mormîntului era săpată la o adâncime de 1 m (respectiv, de la 25 cm de la suprafața nivelului Criș). Scheletul, bine păstat, era depus în poziție chircită, culcat pe partea dreaptă, orientat NS, cu membrele superioare îndoite din cot și palmele aduse spre față. În dreptul coatelor se afla un bulgăre de ocru, iar în jurul jumătății superioare a scheletului, un vas fragmentat de factură Criș.
Inventar funerar: - bulgăre de ocru cu diametrul de 15 cm; - vas bitronconic, tip oală (din care s-a păstrat o jumătate cu două perforații), cu marginea ușor răsfrântă, buză dreaptă, corp bombat fără decor, fund inelar; fragmente ceramice din acest vas au fost găsite în fața scheletului, pe antebrațe și în spatele scheletului, de la ceafă până la bazin;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Nicolae Ursulescu
Trimiteri bibliografice: Enea, Sergiu Constantin, Elemente de arheologie funerară în spațiul carpato-danuian: neolitic și eneolitic, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2011. Comșa, Eugen, „Morminte ale purtătorilor culturii Starčevo-Criș descoperite în Moldova”, în Acta Musei Napocensis, XXXII, 1, 1995, p.245-256. Lazăr, Cătălin, „Inventarul funerar din mormintele culturii Starčevo-Criș. Studiu de caz”, în Satu Mare. Studii și Comunicări, XXIII-XXIV, 2008, I, p. 26-72. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Ursulescu, Nicolae, „Mormintele Criș de la Suceava”, în Suceava. Anuarul Muzeului Județean, V, 1978, p. 81-88.