Număr: 29
Locatie: VALEA LUPULUI, com. Valea Lupului, jud. Iași
Toponim: -
Cod de sit: -
Incadrare cultural-cronologica: Starčevo-Criș, Neolitic Timpuriu
Descrierea contextului arheologic În anul 1950, sub conducerea lui Vlad Zirra, în apropierea movilei I, în șanțul II, s-a descoperit un mormânt dublu de inhumație. Scheletele, aparținând unor adulți, au fost depuse în groapa funerară în poziție chircită, unul pe partea stângă iar celălalt așezat cu fața în jos și cu picioarele îndoite, având genunchii în spațiul gol dintre femurele și tibiile primului individ. Orientarea ambilor indivizi s-a făcut pe direcția EV. Partea superioară a scheletelor a fost acoperită intenționat cu fragmente ceramice dintr-un vas de provizii de factura Starčevo-Criș.
Inventar funerar: - Fragmente ceramice provenite dintr-un vas de provizii depuse pe partea superioară a corpurilor;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: Mormântul dublu de inhumație de la Valea Lupului prezintă analogii cu cele 2 morminte duble de la Testiana și cu cel de la Glăveneștii Vechi.
Colectiv cercetare: I. Nestor, V. Zirra
Trimiteri bibliografice: Comșa Eugen, „Contribuție cu privire la riturile funerare în epoca neolitică de pe teritoriul țării noaste” în Omagiu lui Constantin Daicoviciu cu prilejul împlinirii a 60 de ani, București, 1960, p. 83-103. Comșa, Eugen, „Morminte ale purtătorilor culturii Starčevo-Criș descoperite în Moldova”, în Acta Musei Napocensis, XXXII, 1, 1995, p.245-256. Enea, Sergiu Constantin, Elemente de arheologie funerară în spațiul carpato-danuian: neolitic și eneolitic, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2011. Lazăr, Cătălin, „Inventarul funerar din mormintele culturii Starčevo-Criș. Studiu de caz”, în Satu Mare. Studii și Comunicări, XXIII-XXIV, 2008, I, p. 26-72. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Nestor, Ion, V. Zirra, „Săpături de pe Valea Jijiei (Iași-Botoșani-Dorohoi)”, în Studii și Cercetări de Istorie Veche, II, 1, 1951, p. 15-76.