Număr: 33
Locatie: LIMBA, com Ciugud, jud. Alba;
Toponim: Vărărie
Cod de sit: 1106.01
Incadrare cultural-cronologica: Vinča, Neolitic mijlociu
Descrierea contextului arheologic În anul 2001, au fost descoperite în S XIV, două morminte de inhumație. Primul mormânt, situat sub locuința L1/1998, la 0,8 m adâncime, conținea un schelet de Infans I-II (7-8 ani), orientat SV-NE, în poziție chircită, așezat pe partea stângă. În legătură directă cu groapa M1, a mai fost descoperită (C1/2001, ad. 0,7 m) o vatră (fățuită, albiată, cu două faze de refacere) și o aglomerare de râșnițe și lespezi de piatră. În aceași secțiune, în colțul de NE al CII/2001, sub o aglomerarea compactă de chirpici, a fost descoperită calota craniană a unui individ preadult (Juvenilis, 18-20 ani), de sex masculin, așezat în poziție chircită, pe partea dreaptă, pe o platformă (sub forma unei ciste) din resturi de pereți și bucăți de chirpici.
Inventar funerar: M1 - vas ceramic de factură grosieră poziționat cu gura în jos, pe o tibie a decedatului; cochilii de scoici și melci; M2 – vas întregibil depus la cap; unelte din os;
Analize antropologice: Studiul antropologic al resturilor osoase a fost realizat de Mariana Roşu, (Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, Bucureşti).
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Iuliu Paul, Ciută Marius, Florescu Cristian, Mazăre Paula, Gligor Mihai, Daisa Beatrice, Breazu Marius, Călin Şuteu;
Trimiteri bibliografice: Paul, Iuliu, Ciută Marius, Florescu Cristian, Mazăre Paula, Gligor Mihai, Daisa Beatrice, Breazu Marius, Călin Şuteu, „Limba, com. Ciugud, jud. Alba, punct Vărăria”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2001. Roșu, Mariana, Mihai Gligor, „Contribuții la studiul antropologic al comunităților neolitice din bazinul Mureșului mijlociu”, în Annales Universitatis apulensis, 15, I, p. 345-350.