Număr: 39
Locatie: PORȚ, com. Marca, jud. Sălaj;
Toponim: Corău
Cod de sit: 141982.01
Incadrare cultural-cronologica: Pișcolt, Neolitic timpuriu;
Descrierea contextului arheologic În timpul săpăturilor de salvare din anul 2002, în secțiunea SO3, au fost descoperite 2 morminte de inhumație, aflate într-o situație stratigrafică mai deosebită, groapa M1 adâncindu-se în umplutura lui M2. Potrivit inventarului identificat în M1, acesta a fost atribuit grupului Suplacu de Barcău. M2 este un mormânt de inhumație complex, realizat prin umplerea cu pământ și bolovani a unui bordei sau a unei gropi de mari dimensiuni, peste care s-a așezat un covor de fragmente ceramice și lespezi de piatră. Scheletul unui individ cu „statură impresionantă” a fost așezat, pe stratul de fragmente ceramice, în poziție chircită, pe partea stângă, orientat NS, membrele superioare cu palmele orientate spre față. Fragmente ceramice, provenite de la un vas de mari dimensiuni, acopereau corpul decedatului. Peste corpul astfel depus, se afla un strat de pământ negru (de la 1,30 m la 1,50 m), asemănător cu cel din partea inferioară a gropii. La acest nivel au fost descoperite, în zona cefei, două râșnițe și un vas de mari dimensiuni, care conținea semințe carbonizate. Pe baza materialului ceramic (pictură cu bitum pe un fond gălbui sau roșu lustruit) și a observațiilor privind ritul și ritualul funerar, acest complex a fost atribuit grupului Pișcolt (fază mijlocie sau târzie).
Inventar funerar: - două râșnițe depuse la ceafă, așezate pe un starat de 20 de cm de pământ deasupra scheletului; - vas de mari dimensiuni conținând semințe carbonizate, tot în zona capului, pe stratul de 20 de cm de pământ;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: Acoperirea corpului decedatului cu fragmente ceramice provenite de la vase de dimensiuni mari, este o practică specifică culturii Starčevo-Criș.
Colectiv cercetare: Sanda Băcueţ-Crişan, Alexandru V. Matei, Ioan Bejinariu, Dan Băcueţ-Crişan;
Trimiteri bibliografice: Băcueț-Crișan, Sanda, „Rituri și ritualuri funerare în neoliticul din nord-vestul României”, în Marmatia, 8, 1, 2005, p. 5-24. Băcueț-Crișan, Sanda, Neoliticul și eneoliticul timpuriu în Depresiunea Șimleului, Sibiu, 2008. Bejinariu, Ioan, „Porț, com. Marca, jud. Sălaj, Punct: Corău”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2002. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012.