Număr: 40
Locatie: SĂCUIENI, oraș Săcuieni, jud Bihor;
Toponim: Horo
Cod de sit: -
Incadrare cultural-cronologica: Pișcolt, Neolitic mijlociu;
Descrierea contextului arheologic În anul 1965, în partea de V a dunei de nisip, cunoscută sub numele de „Horo”, a fost descoperit un mormânt neolitic de inhumație, care conținea un schelet în poziție chircită accentuată, pe partea dreaptă, orientat EV, la adâncimea de 0,85 m, așezat pe un strat de fragmente ceramice provenite de la vase de mari dimensiuni. Calota craniană s-a păstrat fragmentar. Membrele superioare erau îndoite din cot, cu palmele orientate spre față. Femurele formau aproape unghi drept cu coloana vertebrală și erau aproximativ paralele cu tibiile. Scheletul era acoperit cu fragmente ceramice mari.
Inventar funerar: Lângă schelet, între cotul drept și genunchi, s-a descoperit un vas de lut ars, din categoria pahar (10,3 cm h; 12,8 cm diametrul gurii; 5 cm diametrul fundului), cu pereți arcuiți, suprafață lustruită, de culoare cafenie deschisă, pictat cu o culoare brună. Decorul era realizat în patru registre (linii subțiri, oblice și paralele). Încadrarea cronologică a mormântului, într-o fază evoluată a culturii Pișcolt (Ciumești), s-a făcut de către E. Comșa și Z. Nanasi pornind de la caracteristicile acestei piese. - Așchie de obsidian, lângă bazin; - Oase de bovine (o coastă la picioarele scheletului);
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: E. Comșa punctează asemănarea cu mormintele culturii Starčevo-Criș (ca poziție și prezența cioburilor ceramice pe schelet).
Colectiv cercetare: I. Ordentlich, Zoltan Nanasi;
Trimiteri bibliografice: Comșa, Eugen, Zoltan Nanasi, „Mormântul neolitic de la Săcuieni”, în Studii și Cercetări de Istorie Veche, XXII, 4, 1971, p.633-636. Lazarovici, Gheorghe, J. Németi, „Neoliticul dezvoltat din nord-vestul României (Sălajul, Sătmarul și Clujul)”, în Acta Musei Porolissensis, VII, 1983, p. 17-60. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date Arheologice și Matematico-Statistice, Muzeul Național de Istorie a Tansilvaniei, Cluj-Napoca, 1999.