Număr: 42
Locatie: URZICENI, com. Urziceni, jud. Satu Mare;
Toponim: Vamă
Cod de sit: 139269.01
Incadrare cultural-cronologica: Pișcolt, Neolitic mijlociu;
Descrierea contextului arheologic În anul 2003 a fost descoperită așezarea de la Urziceni-Vamă (600 m², 16 complexe). Un mormânt neolitic de inhumație (M1), deranjat, a fost descoperit în complexul C1 iar resturile oasoase conținute nu se mai aflau în conexiune anatomică. Pe baza materialului ceramic pictat cu bitum, acest complex a fost atribuit grupului cultural Pișcolt (II). În complexul C9 a fost descoperit un nou mormânt de inhumație (M2), de formă ovală, deranjat parțial de un complex modern care a distrus partea inferioară a scheletului. Scheletul se afla în poziție chircită accentuată, așezat pe partea dreaptă, orientat SV/NE. M8 este de asemenea un mormânt neolitic de inhumație, de formă ovală, descoperit în umplutura unui șanț de drenare a apei. Scheletul aflat în poziție chircită, pe partea stângă, era orientat EV. Spre deosebire de celelalte două morminte, acesta prezintă și inventar funerar. Apartenența acestuia la neoliticul mijlociu, cultura Pișcolt, s-a făcut pe baza fragmentului de cupă cu picior. Nu este exclus ca acesta să aparțină culturii Bodrogkeresztúr (fragmentul de cupă să se afle de fapt în poziție secundară).
Inventar funerar: M1 – M2 – M8 – mărgele de marmură de diferite dimensiuni în jurul calotei craniene; - un fragment de cupă cu picior (în spatele scheletului);
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: -
Trimiteri bibliografice: Astaloș, Ciprian , Cristian Virag, „Descoperiri funerare neolitice din județul Satu Mare”, în Satu Mare. Studii și Comunicări, XXII, I, 2007, p. 73-94. Gindele, R., L. Marta, C. Astaloș, Z. Kadas, „Urziceni, Punct: Vamă,” în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2003. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Virag, Cristian, „Cercetări arheologice la Urziceni-Vamă”, în Acta Musei Porolissensis, XXVI, 2004, p. 41-76.