Număr: 49
Locatie: GĂLĂȚUI, com. Grădiștea, jud. Călărași;
Toponim: Movila Berzei
Cod de sit: 94152.01
Incadrare cultural-cronologica: Boian, Neolitic mijlociu;
Descrierea contextului arheologic În anul 2001, trei morminte de inhumație, izolate au fost descoperite în primul nivel de locuire Boian-Giulești (M2 și M4) și în nivelul superior (M1). M2, de formă ovală (1,60 x 0,75 m) conținea un schelet în stare precară de conservare, depus în poziție chircită moderată (1,25 m ad.), pe partea dreaptă, orientat ENE-VSV. M4, de formă dreptunghiulară (1 m x 0,75 m; 0,50 m ad.) cu colțuri rotunjite conținea un schelet, de mici dimensiuni, în stare proastă de conservare (fără cap), depus în poziție chircită, pe partea dreaptă, orientat ENE-VSV. Peste schelet, au fost identificate urmele unei construcții din lemn, sub forma unui „eșafodaj de crengi dispuse în rețea”, susținută de 4 pari. M1 conținea scheletul unui individ, depus în poziție chircită accentuată (la 0,65 m ad.), pe partea stângă, cu membrele superioare îndoite din cot, care se uneau sub mandibulă, orientat EV (cu capul la V). Un craniu uman a fost descoperit sub platforma „locuinței-sanctuar”, din ultimul nivel Boian-Giulești, alături de fragmente dintr-un altar din lut. Aceste descoperiri au fost puse de M. Neagu în legătură cu un posibil ritual de fundare a respectivei locuințe.
Inventar funerar: M2 – fragmente ceramice Giulești și lamă de silex, în regiunea capului; M4 – un bulgăre de ocru, în zona gâtului; o grămăjoară de cenușă, în spatele oaselor coxale; M1 – bulgări de chirpici depuși în zona gurii și a anusului (element inedit de ritual funerar);
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Marian Neagu, Catalin Lazar, Florin Radulescu, Virginia Oana, Andrei Soficaru
Trimiteri bibliografice: Kogălniceanu, Raluca, ”Human remains fom the Mesolithic to the Chalcolithic Period in Southern Romania. An Update on the Discoveries” în Archaeologia Bulgarica, XVI, 3 (2012), p. 1-46. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Neagu, Marian, „Neoliticul Mijlociu la Dunărea de Jos cu privire specială asupra centrului Munteniei”, în Cultură și Civilizație la Dunărea de Jos”, XX, Călărași, 2003, p. 118-119.