Număr: 54
Locatie: CĂSCIOARELE, jud. Călărași;
Toponim: D’aia Parte și Puțul Popii
Cod de sit: 101733.04
Incadrare cultural-cronologica: Boian, faza Spanțov (de tranziție) sau Gumelnița A1, Neolitic târziu;
Descrierea contextului arheologic În timpul săpăturilor de salvare din anii 1988-1989 și 1992 au fost descoperite 23 de morminte de inhumație în punctul D’aia Parte. Datele legate de contextul arheologic al acestor descoperiri nu s-au păstrat. În anul 1997 s-au descoperit încă 5 morminte de inhumație (0,30 m-0,75 m adâncime), care conțineau schelete așezate în poziție chircită, moderată, pe partea stângă, cu craniul orientat spre E. Membrele superioare erau îndoite din cot, cu palmele îndreptate spre craniu. Uneori mâna dreaptă era întinsă spre femurul membrului inferior drept. În anul 2011, în același punct unde a fost identificată necropola (1989) au mai fost descopertite încă 3 morminte de inhumație, conținând schelete aflate în poziție chircită, pe partea stângă, cu craniile orientate aproximativ spre E (stare precară de conservare). Aceste descoperiri au fost atribuite fazei Spanțov a culturii Boian, fază de tranziție la cultura Gumelnița (A1). În anul 1992, în punctul Puțul Popii (situat vis-a-vis de necropolă) a fost descoperit un mormânt de inhumație considerat ca făcând parte dintr-o altă necropolă gumelnițeană. În secțiunea deschisă în acest punct, în anul 2011, au mai fost descoperite 2 morminte de inhumație (M2 si M3), conținând schelete depuse în poziție chircită, pe partea stângă, orientate cu craniile spre E. M2 conținea scheletul unui copil, în stare proastă de conservare, cu palmele aduse spre față. M3 era mormântul unui adult, cu membrul superior stâng îndoit din cot și poziționat în dreptul feței iar membrul superior drept, ușor îndoit, avea palma poziționată pe femurul piciorului drept.
Inventar funerar: Două morminte conțineau inventar funerar: - Un vas de lut și o teslă șlefuită din rocă gălbuie; - Bulgări de ocru roșu în jrul craniului craniu; M30/2011 conținea o plăcuță ornamentală dreptunghiulară, perforată la colțuri realizată dintr-o defensă de mistreț. Mormântul din 1997 avea ca inventar două mărgele tubulare din foiță de aur și un inel din sârmă de aramă.
Analize antropologice: Analiza antropologică a scheletelor descoperite în 1988-1989 și 1992 a fost facută de P. Cantemir și c. Bălteanu în anul 1993.
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Done Şerbănescu, Alexandra Comşa;
Trimiteri bibliografice: Kogălniceanu, Raluca, ”Human remains fom the Mesolithic to the Chalcolithic Period in Southern Romania. An Update on the Discoveries” în Archaeologia Bulgarica, XVI, 3 (2012), p. 1-46. Schuster, Cristian, R. Kogălniceanu, Al. Morintz, The Living and the Dead. An analysis of the relationship between the two worlds during Prehistory at the Lower Danube, Ed. Cetatea de Scaun, 2008, p. 26-27. Șerbănescu, Done, „Căscioarele, Jud. Călărași, Punct: Dʾaia Parte”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1995. Șerbănescu, Done, „Căscioarele, Jud. Călărași, Punct: Dʾaia Parte”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1997. Șerbănescu, Done, Alexandra Comșa, „Căscioarele, Jud. Călărași, Punct: Dʾaia Parte”, în Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2011.