Număr: 58
Locatie: CONSTANȚA, jud. Constanța;
Toponim: Carrefour/Decathlon; (Tomis)
Cod de sit: 60428.23
Incadrare cultural-cronologica: Hamangia, Neolitic târziu;
Descrierea contextului arheologic În anul 2005 (zona II), a fost descoperit mormântul de inhumație M1 (ad. 2,10 m) care conținea un individ aflat în poziție chircită, orientat NV/SE, cu fața spre V. Scheletul era așezat pe o piatră de mari dimensiuni, înconjurată de alte pietre mari, pe latura de SE. Sub pietrele de mari dimensiuni, la adâncimea de 2,67 m, a fost identificat un strat subțire de cenușă, pe toată suprafața complexului, delimitat pe latura de SV, de un rând de pietre mici și neregulate. În acest strat s-au descoperit fragmente ceramice, o piesă de silex și oase de animale iar pe centrul gropii un bolovan rectangular. Pietrele nu prezentau urme de arsură. În profilul de NV al S4, la adâncimea de 0,80 m, s-a descoperit mormântul de inhumație M2, al unui individ păstrat fragmentar (fragmente din membrele inferioare, fragment dintr-un membru superior, fragm. de craniu). S-a putut stabili faptul că era orientat NS și era poziționat în marginea de NV a gropii circulare, cu diametru de 2,25 m. În zona mormintelor au mai fost descoperite 8 gropi menajere. Nu se poate afirma cu certitudine dacă mormintele fac parte dintr-un cimitir sau dacă în zonă există o așezare de tip Hamangia.
Inventar funerar: M1 – o piesă de silex; - o piatră triunghiulară cu posibile urme de intervenție; M2 – vas fragmentar din care lipsește buza, poziționat aproape de centrul gropii; lamă de silex;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Zaharia Covacef, Cristina Caterinici, Cătălin Nopcea
Trimiteri bibliografice: Covacef, Zaharia, Cristina Caterinici, Cătălin Nopcea, „Constanța, Punct: Teritoriu rural. Anul 2005”, în Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2005. Kogălniceanu, Raluca, ”Human remains fom the Mesolithic to the Chalcolithic Period in Southern Romania. An Update on the Discoveries” în Archaeologia Bulgarica, XVI, 3 (2012), p. 1-46. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012.