Număr: 59
Locatie: CLUJ NAPOCA, jud. Cluj;
Toponim: Arhivele Statului- Str. Brătianu (M. Kogălniceanu);
Cod de sit: -
Incadrare cultural-cronologica: Iclod, Neolitic târziu
Descrierea contextului arheologic În anul 1969 în timpul săpăturilor de salvare s-a descoperit un mormât de inhumație (la 6 - 6,5 m ad.), în caseta 1, la aprox. 1 m V de marginea unei pivnițe medievale. Materialul osteologic uman, despre care se afirmă că aparține unui singur individ, este foarte fragmentar (coaste, fragm. de femur, tibii) și provine dintr-un context deranjat. Deși alte informații legate de acest context nu s-au păstrat, cele cu privire la inventarul funerar sunt mai bogate. Nu s-au păstrat informații cu privire la poziția scheletului sau a inventarului.
Inventar funerar: - 8 vase ceramice care aparțin ca tipologie și factură, grupului Iclod (vas cu profil în S; vas de mici dimensiuni, cilindric cu buza larg evazată; vas de mici dimensiuni, piriform, gât înalt și evazat; vas miniatural bitronconic; fragment strachină bitronconică; fragment fund de srachină, cu incizii; fragment vas miniatural; trei fragmente de la vase de uz comun;) - zdrobitor din cvarțit; - 2 topoare din rocă cenușie cu pete albe;
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: Nivelul din care pleacă groapa mormântului, corespunde nivelului I din vecinătate, de la fundațiile Bibliotecii Academice, nivel în care s-au găsit materiale arheologice asemănătoare. (Lazarovici, 1977).
Colectiv cercetare: Paul Gyulai, Francisc Pap;
Trimiteri bibliografice: Lazarovici, Gh., „Inventarul a două morminte neolitice de la Cluj-Napoca”, în Acta Musei Napocensis, XIV, 1977, p. 23-28. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date Arheologice și Matematico-Statistice, Muzeul Național de Istorie a Tansilvaniei, Cluj-Napoca, 1999.