Număr: 60
Locatie: CLUJ NAPOCA, jud. Cluj;
Toponim: Piața Victoriei
Cod de sit: -
Incadrare cultural-cronologica: Iclod, Neolitic târziu
Descrierea contextului arheologic În anul 1973, în timpul unor săpături de salvare s-a descoperit, la o adâncime relativă de 5 m, un complex care conținea câteva vase întregi dar și fragmente aparținând unor vase întregibile. Numărul mare al vaselor (identice cu cele descoperite în cimitirul de la Iclod) și lipsa urmelor de locuire, l-au determinat pe Gh. Lazarovici să clasifice acestă descoperire drept mormânt.
Inventar funerar: - 6 vase ceramice de factură Iclod (bol semisferic; fragment de strachină; vas de mici dimensiuni cu 2 proeminențe conice; toartă de amforă; vas cu profil în S; vas cilindric cu 2 toarte)
Analize antropologice: -
Alte tipuri de analize: -
Date C14: -
Analogii: -
Colectiv cercetare: Dan Isac, Mihai Bărbulescu, Ioana Hica, Tudor Soroceanu;
Trimiteri bibliografice: Lazarovici, Gh., „Inventarul a două morminte neolitice de la Cluj-Napoca”, în Acta Musei Napocensis, XIV, 1977, p. 23-28. Lazăr, Cătălin, Mihai Florea, Ciprian Astaloș, Theodor Ignat, Mădălina Voicu, Vasile Opriș, The Catalogue of the Neolithic and Eneolithic Funerary Findings from Romania, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2012. Maxim, Zoia, Neo-Eneoliticul din Transilvania. Date Arheologice și Matematico-Statistice, Muzeul Național de Istorie a Tansilvaniei, Cluj-Napoca, 1999.